Çanakkale Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi

Çanakkale Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi

Yolculuğumuzda tarihimizde büyük önem taşıyan, adına destanlar yazılan Çanakkale'den, Çanakkale gezilecek yerler yazımız için rotamızı başlattık. Aslında rota Ankara'dan 1 saatlik bir uçuş ile başladı. Ardından havalimanına çok yakın bir noktadan 9 günlük araç kiraladık, malum amaç doyasıya ve rahat bir şekilde planlı gezmek olunca araba şart oluyor. Araç kiralama şirketlerinden büyük firma olarak sadece Avis bulunmakta. Merkezde yer alan diğer kiralama şirketlerinden daha uygun fiyatlara araç bulabilirsiniz. Küçük firmaların tek sıkıntısı araç rezervasyonu için son haftalarda teyidinizi alabiliyorsunuz. İlk ayarladığımız firma 1 hafta öncesinden aracı veremeyeceğini çünkü elinde araç olmadığını belirtti. İnternet üzerinden rezervasyon yaparken bile kesin olmayabilir diye uyarılmıştım. Neyse Anzac rent a car firmasından aracımızı son 1 haftada uygun fiyata günlüğü 100 TL ye anlaştık ve teslim gününde sorunsuz olarak aldık(Linea düz dizel). Otel fiyatlarından bahsetmek gerekirse çarşı içinde oda fiyatı 130 TL civarında diyebilirim.

Çanakkale Boğazı

Çanakkale Boğazı

Çarşı caddesi

Çarşı caddesi

Çanakkale sokakları

Çanakkale sokakları

Çanakkale Saat Kulesi

Çanakkale Saat Kulesi

Çanakkale sahil yürüyüş yolu

Çanakkale sahil yürüyüş yolu

Dediğim gibi Çanakkale merkezi rotamızın başlangıcı oldu daha sonrasında Şehitlikler, Bozcaada, Gökçeada ve Assos diğer duraklarımız oldu. Gezimizin ilk gecesinde eşyaları otele bırakır bırakmaz dışarı çıktık. Saat gece 2-3 olmasına rağmen insanlar sokaklarda dolaşıyordu. Hatta denize sıfır bir basket sahası vardı o saatte 10 kişi maç yapıyordu. Yazlık bir yer olduğu için geç saatler olmasına rağmen havanın serinliğinden yararlanarak yemek sonrası keyifli bir şekilde dolaşabilirsiniz. Ufak bir not sahilde neredeyse bütün bankalara ait bankamatikler bulunuyor. Çok fazla uzatmadan sizler için kısa kısa gezilmesi gereken yerlerden bahsetmek istiyorum.

Çanakkale Gezilecek Yerler

Çanakkale Deniz Müzesi

Merkezde yer alan saat kulesinden düz bir şekilde denize doğru yürüyerek ulaşabilirsiniz. Çanakkale savaşından kalma mayınların, silahların ve hatta denizin dibinden çıkarılmış bir denizaltının sergilendiği askeri bir açık hava müzesi. Müzeyi gezerken o dönemdeki ruhu hissetmeye başlıyorsunuz. O etki ile boğazdan gelen düşman gemileri gözünüzde canlanıyor. 1916 yılında Alman Menşeili Osmanlı Deniz Altı, Rus yelkenlisini batırdıktan sonra İstanbul'a dönerken mayına çarpıp batmıştır. Müzeye giriş ücretsiz ancak müze sınırları içindeki Çimenlik kalesi ve Nusret mayın gemisine giriş ücrete tabi 7.5 TL olarak hatırlıyorum. Ben sadece kısaca bilgiler vermek istiyorum gittiğiniz zaman uzun gezmenizi tavsiye ederim.

Çanakkale Deniz Müzesi

Çanakkale Deniz Müzesi

Çanakkale Deniz Müzesi

Batık Denizaltı

Mayın

Orjinal Mayını

Mayın İçi

Mayın İçi

Çimenlik Kalesi

İstanbul'u koruma amaçlı 1462 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan kale, boğaz içerisinde en dar nokta noktada konuşlanmıştır. Vapura yetişmem gerektiği için kalenin içini gezmeye vaktim olmadı ancak sizler için dışarıdan görüntüsünü paylaşıyorum.

Çimenlik Kalesi

Çimenlik Kalesi

Nusret Mayın Gemisi

Çanakkale destanının seyrini değiştiren önemli bir gemidir Nusrat. Nusrat aslında gerçek ismidir ancak zamanla Nusret olarak kalmıştır. Stratejik bir şekilde karaya paralel bir şekilde dizilen mayınlar sayesinde düşman savaş gemilerine büyük hasarlar verilmiştir. Ansiklobedi gibi fazla detay vermek istemiyorum kendiniz gezdiğiniz ve orada okuduğunuz zaman daha etkili olacaktır.

Çanakkale gezilecek yerler

Nusret Mayın Gemisi

Truva Atı Heykeli

Merkezde bulunan cafelerin olduğu sahil yolunda görebilirsiniz. Truva savaşında anlatılan efsane atın büyük bir maketi. Merkezde ufak bir tur atarken zaten denk gelirsiniz çok fazla aramanıza gerek bulunmuyor. Sonradan öğrediğim bilgi doğrultusunda Truva filminde kullanılan atın kendisiymiş. Film bittikten sonra Çanakkale'ye hediye edilmiştir.

Çanakkale Gezilecek Yerler

Çanakkale Gezilecek Yerler

Çanakkale gezilecek yerler

Truva Atının yanında bulunan Troya maketi

Aynalı Çarşı

Çanakkale türküsüne ismini veren meşhur kapalı çarşı. Çarşı caddesi denilen bir yer var tıpkı istiklal caddesi havasında, aynalı çarşıda bu cadde üzerinde yer alıyor.1890 yılında yaptırılan çarşı içerisinde hediyelik eşyacılar, ayakkabıcılar, kumaşcılar ne ararsanız var. Biraz turistik bir çarşı olmuş gibi geldi bana yerli halk buradan alışveriş yapmıyordur gibi hissetmiştim.  Aynalı çarşıda ayna varmıdır?. Yoktur:). nerden geliyor bu isim diye düşünürseniz 100 yıl öncesinde atlara takılan aynalı gözlükler bu çarşıda satıldığı için ismi oradan geliyormuş.

Aynalı Çarşı

Çanakkale Gezilecek Yerler

Aynalı Çarşı

Aynalı Çarşı

 

Truva Ören Yeri

Çanakklale merkezden 25-30 dakikalık bir araba yolcuğu ile ulaşabileceğiniz filmlere konu olan tarihi bir nokta. Benim gibi bir rota çizecek olursanız Bozcaada veya Assos 'a giderken uğrayabilirsiniz. Truva Ören yeri girişi ücretli hatta girişindeki araç otoparkıda ücretli 5TL. Müze kartınız bulunmuyor ise tam bilet olarak 25TL giriş ücreti bulunuyor. İçeri girdiğiniz zaman biraz ilerde Truva atının gerçek boyutu sergileniyor hatta merdiven yardımıyla içine girebiliyorsunuz.

Truva Atı

Truva Atı

Atın hemen yanından yürüyerek Tarihi kentin kalıntıları arasında dolaşabiliyorsunuz. Belirli bir rota çizilmiş ve rotanız doğrultusunda panolardaki bilgilendirmeler sayesinde kafanızda kalıntıları canlandırıyorsunuz. Şehir yanlış hatırlamıyorsam 8 kere tekrar yıkılıp yapılmış. Rotanız sırasında bir noktada eski tabakaları rakam ile belirtmişler. Ören yeri içinde birde mağara bulunuyor, Mağaranın yol bilgilendirmesi biraz zayıf olmuş kolay bulamıyorsunuz o nedenle vapura yetişmem gerektiği için mağarayı göremedim ama siz gidebilirsiniz tabi.

Anfi Tiyatro Troya Ören Yeri

Anfi Tiyatro Troya Ören Yeri

Çanakkale Gezilecek Yerler

Kaleye Giriş Kapısı

Troya Katmanları

Troya Katmanları

Troya antik kenti

Yaklaşık 3000 yıllık 37.5 mtlik kuyu

Truva Antik Kenti

Kale duvarları

Truva Antik Kenti

Truva Antik Kenti

Yemek yeri öneriler:

Yalova Restaurant:

Akşam yemeği İçin ideal bir yer. Tek gece kalma fırsatım olduğu için deneyemedim ama yakınlarıma Çanakkale'de olduğumu söylediğimde 3 farklı kişi burayı önermişti:).

Helvacı Kadir:

Çanakkale'nin meşhur bir tatlısı olan Peynir Helvası için en iyi mekan diyebiliriz. Peynirli revani gibi:).

Kordon Çorba:

Gece gezdikten sonra güzel bir işkembe çorbası için önerilen yer.

Kordon Çorba

Kordon Çorba

Kordon Çorba

Kordon Çorba

Çanakkale merkezden karşı yarım adaya giderek Şehitlikleri görmenizi kesinlikle tavsiye ediyorum. Çanakkale'ye gelmişken Assos, Bozcaada ve Gökçeada'yı kesinlikle görmenizi tavsiye ediyorum. Onlar ile ilgili gezi önerilerimi de şuanda hazırlamaktayım yakında zamanda sizler ile paylaşacağım.

2 Responses

  1. Tolga saka

    Samimi bir anlatım olmuş. Bende bir ekleme yapmak istedim 🙂 Çimenlik kalesinde surların içinde top mermisinin açmış olduğu bir delik bulunmakta ve merminin bir kısmı hala surdaki delikte duruyor. Savasın yıkıcı gücünü hissedebilmek için etkileyici bir nokta

    • gezencan

      Bilgilendirme için teşekkürler

Leave a comment