Beypazarı Gezilecek Yerler
Ankara'yı bileniniz bilir, yerlisi hep şikayet eder ama bir yere de gidemez çok sever!İstanbullunun( Beypazarı Gezilecek Yerler i okumayanı varsa tabi) 'nesini seviyorsunuz', 'yok ben denizsiz yapamam' sözlerini binlerce kez duyar da her seferinde içine akıtır göz yaşlarını bir sebep diyemez.İşte bu sevimli Ankaralıların bir hobi bahçesi, bir müzik kutusu vardır; Beypazarı.Ankara'dan çıkıp Beypazarı'na ulaşmadan hiçbir noktada 'başka bir diyar' duygusu yaşamazsınız.Oysa sadece 1 saatlik bir araba yolculuğu kadar yakındadır.1 saat dediysek 20 km değil, yaklaşık 100 km kadar sevgili İstanbullular çünkü Ankara'da trafik özellikle bu istikamette asla yoğun değildir:)Kendi aracınız yoksa da Etlik otogarından saat başı kalkan araçlar ile ulaşımınızı kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Şimdi ilçeye vardıktan sonra işinize yaracak faydalı bilgilere geçelim.
Beypazarı Meşhurları
- havuç lokumu
- havuç suyu
- beypazarı kurusu
- 80 kat baklava
- yaprak sarma
- testi kebabı
- höşmerim
- Beypazarı gümüşleri
Beypazarı Gezilecek Yerler
Beypazarı Çarşısı
Her şeyden önce Beypazarı çarşısında yürüyüş yaparak küçük tezgahlarda satılan ürünleri görmenizi öneriyorum. Burada çok keyifli vakit geçirebilirsiniz, bol bol havuç suyu içip havuç lokumu yiyin. Beypazarı'nın gümüş takıları ünlüdür, burada envayı çeşit ve fiyatta gümüş takı bulabilir, sevdiklerinize hediye alabilirsiniz. Tıklım tıklım olan daracık sokak etrafın ruhunu yaşamanıza yardımcı olur ve rahatsız etmez hatta keyif bile verir.
Hamam Müzesi:
Paşa hamamı olarak bilinen hamam 16. yüzyıl zamanında yapılmıştır. Türkiye'deki tek hamam müzesi burasıdır. Dünyada ise 3 adet hamam müzesi bulunuyormuş. İçeride eski zamanlardan kalma özelikle Beypazarı kültürünü anlatan eserler bulunmaktadır. Müze hakkında bilgileri rehber arkadaş ücretsiz olarak anlatıyor. Merak etmeyin içerisi sıcak değil:).
Yaşayan Müze:
Beypazarı hanlarından bir tanesini, memleketini seven Dr. Sema Demir Hanıefendi yaşayan bir müzeye dönüştürmüş. Yaşayan müze deyince kafanızda pek bir şey canlanmamış olabilir, bir han düşünün her odasında ve avlusunda gönüllü oyuncular bulunuyor ve hepsi şive yaparak sizlere bir şeyler anlatıyorlar, çeşitli workshoplar eşliğinde sanki orada yaşayan insanların arasında geziyormuş gibi hissediyorsunuz.
Konağın her noktasında farklı bir olay var, bir odada ebru sanatı hakkında eğitim veriliyor diğer odada ise ağaç baskı yapılıp anlatılıyor. Ağaç baskılar ıhlamur ağacından yapılırmış en damarsız ağaç olduğu için. Eski masa örtülerinin desenleri bu şekilde veriliyormuş. Konağı gezerken kendinizi misafirlikte gibi hissediyorsunuz. Özellikle müzeye çıkan merdivenlerin başındaki arkadaş sohbeti ile sizi konsepte adapte ediyor. Genel olarak aktiviteleri sıralarsak; hediyelik eşya sergisi, ebru sanatı, kurşun dökme, ağaç baskısı, bilmece odası, hacivat karagöz,ipek ve pamuklu el dokuması ürünler .
Suluhan:
Hediyelik eşya almak için uygun bir mekan diyebilirim biz hediye olarak baykuşlardan aldık renkleri çok hoşumuza gitmişti.
1613 yılında inşa edilen Hanın ortasında çay içip soluklanabileceğiniz cafeler mevcut. ayrıca han girişinde bir afiş gördüm içerisinde belirli zamanlarda canlı müzik eşliğinde partiler veriliyor ancak alkol yok sanıyorum.
Bağ Evi Anadolu Mutfağı
Beypazarının önde gelen restaurantların bir tanesi olan Bağ Evi benim gözümde puanları topladı diyebilirim. Beypazarı'nın yerlisi arkadaşımın önerisi ile geldiğimden son derece sıcak karşılandım. Mekan dere yatağının kenarında bulunuyor ancak yaz aylarında kuruduğu için su akışı olmuyor, bu sorunu dere yatağına farklı noktalardan fıskıyeler monte ederek yapay da olsa dere yatağını canlandırıyor ve su sesi eşliğinde yemek yiyebiliyorsunuz. Bağ evinin akşam yemeği için uygun olduğunu düşünüyorum. Mekanda alkol bulunuyor. Sipariş konusunda size önerilerim olacaktır dilerseniz onları paylaşayım. tarhana çorbası, arnavut ciğeri, yaprak sarma, ana yemek olarak testi kebabı , tatlı olarak baklava ve höşmerim.
Görmeden Gitme'ler
Aşağıdaki gitmeye fırsatım olmayan ancak size önereceğim yerleri de bulabilirsiniz
Hıdırlık Seyir Tepesi
Çeşmeli bağ
Zindancık
Cevizlibağ
Beypazarı maden suyu fabrikası
İnözü vadisi